Zo ga jij knallen bij je sollicitatie!

Solliciteren is natuurlijk super spannend. Ja oké, je zit iets lekkerder op het moment dat je al een baan hebt, maar dan nog is het spannend. Best gek want over het algemeen praat je best veel over jezelf. Zeker bij een eerste gesprek wat ze ook wel “koffiedrinken” noemen. Er is uiteraard niks mis met gezonde spanning, maar we geven je graag nog een paar tips voor je zodat je keihard gaat knallen.

#1 De voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook voor een sollicitatiegesprek. Bezoek vast even de website, check de mensen waar je een gesprek mee hebt op LinkedIn en bereid de vragen vast voor. Vooral ook de vragen die jij wilt stellen als je daar zit. Uiteraard ook de veelgestelde vragen; Wat heb jij onze organisatie te bieden? Wat zijn je ontwikkelpunten? Waarom heb je een sollicitatie naar ons gestuurd?

#2 Denk aan de non verbale communicatie
Niet geheel onbelangrijk! Je lichaam spreekt soms boekdelen en het is prettig als dat matcht met de woorden die je uitspreekt. Met een actieve en open houding kom je al een heel eind. Ooh en vergeet niet te lachen, doet het altijd goed!

#3 Beetje vertrouwen in jezelf
Het is een algemeen gegeven dat je met een positieve instelling een stuk verder komt in het leven en dat geldt ook voor solliciteren. Het is als gesprekspartner ook een stuk leuker als er een positief en opgewekt persoon tegenover je zit toch?

#4 Durf eerlijk te zijn
We zijn niet perfect, want perfectie bestaat niet! Dus ook jij hebt vast wel een aantal ontwikkelpunten. Durf ze te benoemen. Het is niet erg om aan te geven als je ergens iets minder goed in bent of dat je wel wat hulp kan gebruiken.

#5 Frisse verschijning
Zorg dat je lekker fris binnenkomt. Uitgeslapen, gedoucht, gegeten en een gepast outfit. Zo ga je zelf ook met vertrouwen een gesprek in.

SUCCES!