Werk jij niet teveel?

We zijn halverwege de eerste maand van 2019 en laten we eerlijk zijn, januari is nou niet de meest bruisende en spannende maand van het jaar. Herken je dat? Dat je een beetje bent uitgeblust na de feestdagen? En dan is het ook nog van dat saaie weer, maar het goede nieuws is dat we allemaal de mogelijkheid hebben tot het opnemen van vrije dagen!

Wist je dat..

In november 2018 meldde het centraal Bureau voor de statistiek dat 16% van de werknemers tussen de 15 en 75 jaar oud zich minstens een paar keer per MAAND! psychisch vermoeid zegt te voelen door het werk. Mensen geven aan zich “leeg” te voelen na een werkdag. Kortom het werk kost je super veel energie. Dat is uiteraard niet oké. Als dat het geval is presteer je echt niet op je best en moet je nagaan dat collega’s dan met je moeten samenwerken. Dat zal niet opperbest gaan. Merk je het ook wel eens bij jezelf? Het is belangrijk om er bewust van te zijn en te herkennen of je te maken hebt met vermoeidheid, uitputting en/of stress.

Bedrijfsarts Willen van Rhenen heeft een mooi voorbeeld. “Op het moment dat mijn telefoon leeg is, leg ik hem dan een week op de vensterbank, of hang ik hem aan een oplader? Dat is het verschil.”

Wat doe jij om jezelf op te laden?

Sporten kan misschien een goed voorbeeld zijn om je hoofd leeg te maken, maar krijg je daar energie van? Wat dacht je van een dagje vrij nemen en helemaal niks moeten. Dat is toch wat iedereen soms nodig heeft? Daar zijn ook die vrije dagen voor. Om op te laden, je hoofd leeg te maken, weg van dat werk, weg van de dagelijkse sleur etc. Uiteraard is het voor iedereen anders wat je energie geeft, maar heb je er wel eens over nagedacht of dit het dan is. Of je dit over 5 jaar ook nog wilt?

Meer lezen?

Vind je het leuk om er meer over te lezen? Lees dan het complete interview met bedrijfsarts Willem van Rhenen hier.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!