Verschillende soorten contracten

Wanneer je bij een bedrijf gaat werken dan teken je altijd een contract of arbeidsovereenkomst. In dit contract staan alle afspraken tussen jou en je werkgever. Ook staat hier alles wat met je baan te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan je salaris, de werktijden en het aantal vakantiedagen dat je op mag nemen. Omdat een contract eigenlijk nooit hetzelfde is en er veel verschillende soorten contracten bestaan, leggen wij je graag uit waar je op moet letten en welke regels er gelden.

 

Wat is een arbeidscontract?

Een contract of arbeidscontract is dus niets meer dan de overeenkomst die jij samen met je werkgever hebt afgesproken. Hier krijg je voor een bepaalde tijd loon / salaris voor terug. Ook staat er in je contract vermeld hoeveel vakantiedagen je hebt, hoeveel loon je krijgt, of je wordt doorbetaald wanneer je ziek bent en of je in aanmerking komt voor eventuele bonussen. Tot slot moet er in een contract ook altijd een duidelijke beschrijving staan van de functie die je gaat uitvoeren.

Een arbeidscontract is eigenlijk de beschermengel van zowel de werkgever als de werknemer. Je kunt er namelijk altijd op terugvallen wanneer er een discussie of probleem is. Samengevat bestaat een arbeidscontract altijd uit de volgende onderdelen:

 1. Arbeid
  1. Er moet altijd een duidelijke beschrijving van de werkzaamheden en taken die je gaat uitvoeren in het contract staan.
 2. Salaris
  1. De vergoeding die jij ontvangt voor het uitvoeren van je werk moet ook vastgelegd worden in het contract.
 3. Gezagsverhouding
  1. Tot slot moet er in een contract altijd worden aangegeven onder wie jij komt te werken en aan wie jij je moet verantwoorden.

De belangrijkste soorten contracten

Bij het aannemen van personeel heeft een werkgever verschillende opties. Zo kan hij of zij bijvoorbeeld kiezen voor een vast of flexibel contract. Een vast contract zorgt ervoor dat je in principe voor langere tijd aan een bedrijf verbonden blijft. Terwijl een flexibel contract vaak bedoelt is om pieken en dalen in de personeelsbezetting binnen een bedrijf op te vangen.

Over het algemeen worden de volgende contractsoorten het vaakst gebruikt door Nederlandse werkgevers:

 1. Een vast contract voor onbepaalde tijd;
 2. Een contract voor bepaalde tijd;
 3. Een uitzendovereenkomst;
 4. Een detacheringsovereenkomst;
 5. Een modelovereenkomst;
 6. Een oproepovereenkomst;
 7. Een vakantiewerkovereenkomst.

Alle soorten contracten hebben zo hun eigen voor- en nadelen en aandachtspunten. Vaak kun je een contract niet zomaar beëindigen en kunnen er andere regels gelden per contractsoort. Lees hieronder dan ook snel verder. Zo kom je er achter waar je precies op moet letten bij het soort contract dat voor jou van toepassing is.

Vaste contracten

Een vast contract wordt ook wel een contract voor onbepaalde tijd of een vast dienstverband genoemd. Hierbij staat het niet vast wanneer je contract stopt. Vaak bieden werkgevers je pas een vast contract aan wanneer je eerst een aantal tijdelijke contracten hebt gehad. Een vast contract is voor veel werknemers erg aantrekkelijk omdat het je veel zekerheid biedt.

Het belangrijkste verschil met een tijdelijk contract is de manier waarop je het contract kunt beëindigen. Waar een tijdelijk contract automatisch stopt, gaat dat bij vaste contracten vaak via een ontslag met wederzijds goedvinden of een ontslag op staande voet via het UWV en eventueel de kantonrechter.

Een tijdelijk contract

Contracten voor bepaalde tijd noemen we ook wel tijdelijke contracten of een tijdelijk dienstverband. Zo’n contract ga je altijd aan voor een vooraf bepaalde periode. Vaak is dit een halfjaar of een jaar. Daarna stopt het contract vaak automatisch.

Een tijdelijk contract kan twee keer verlengd worden door de werkgever. De derde keer dat je tijdelijke contract verlengd wordt, of na twee jaar dienstverband, heb je recht op een vast contract.

Ben je niet helemaal tevreden met je baan of werkgever en zoek je wat anders, maar heb je geen zin in alles wat komt kijken bij een ontslag? Kies er dan voor om je contract niet te verlengen wanneer het afloopt. Dat bespaart een hoop moeite.

De uitzendovereenkomst

Uitzendovereenkomsten staan bekend om hun flexibiliteit. Ben jij in het bezit van een uitzendovereenkomst? Dan wordt je vaak ingehuurd door een bedrijf wanneer zij dat nodig hebben. Zodra het werk is afgerond ben je er ook weer vanaf.

Bij een uitzendovereenkomst is het uitzendbureau jouw officiële werkgever en zij zijn dus ook verantwoordelijk voor je salaris. De bedrijven waar je tijdelijk in dienst bent hebben daar vaak veel voordeel bij. Vandaar dat er vrijwel altijd vraag is naar uitzendkrachten.

Detacheringsovereenkomsten

Door middel van detachering gaan werknemers tijdelijk ergens anders werken. Sta je op de loonlijst bij een detacheringsbureau? Dan kan dit bedrijf jou op basis van de detacheringsovereenkomst die je hebt getekend, uitlenen aan andere bedrijven.

Let er goed op dat je als gedetacheerde werknemer geen recht hebt op loondoorbetaling wanneer je ziek bent. Je kunt gelukkig wel afspraken maken over vakanties, loonsverhogingen en opleidingen in overleg met het detacheringsbureau.

Het grote voordeel van een detacheringsovereenkomst is dat je vaak alleen wordt ingehuurd voor werk waar je goed in bent. Daarnaast doe je dankzij de verschillende opdrachtgevers ook nog eens veel en gevarieerde werkervaring op.

Een modelovereenkomst

De modelovereenkomst wordt vaak gebruikt om een freelancer of zzp’er in te huren. Ben jij een freelancer of zzp’er en vraagt een ander bedrijf of jij een specifieke klus wil klaren? Dan heb je een modelovereenkomst nodig om de afspraken in vast te leggen. Wanneer het werk is afgerond neem je weer afscheid van elkaar en komt de overeenkomst te vervallen.

Let er goed op dat je alleen gebruik maakt van de modelovereenkomst die is goedgekeurd door de Belastingdienst. Dit zorgt voor meer duidelijkheid en voorkomt eventuele problemen.

Het oproepcontract

Het oproepcontract kennen we beter als nulurencontract of min-maxcontract. Deze contracten worden gebruikt voor werknemers die niet iedere week voor hetzelfde aantal uren nodig zijn. Je bent als werknemer dan officieel als oproepkracht beschikbaar.

Per 2020 geldt er een nieuwe minimumduur per oproep. Dit is namelijk 3 uur. Ook zijn werkgevers verplicht om jou minstens 4 dagen van te voren op te roepen voor het werk. Zegt je werkgever een geplande oproep / dienst binnen 4 dagen af? Dan heb je recht op het loon over de uren waarop je was ingepland om te werken.

Tot slot zijn werkgevers nu verplicht om je na 12 maanden een nieuw contract aan te bieden voor het gemiddelde aantal uur dat je het afgelopen jaar gewerkt hebt.

De vakantiewerkovereenkomst

Tot slot de vakantiewerkovereenkomst. Dit soort contracten worden vaak gebruikt voor jongeren die voor enkele weken of maanden in dienst gaan bij een bedrijf tijdens de vakantieperiodes. Hierbij moet je vooral denken aan baantjes die seizoensgebonden zijn zoals op de boerderij, het terras of bij een buitenzwembad.

Vaak is er geen schriftelijke overeenkomst voor nodig om als vakantiewerker aan de slag te gaan. Let er daarom extra goed op dat je zelf duidelijke afspraken maakt over je salaris, vrije dagen, verzekeringen en andere zaken.

Nieuwe regels voor tijdelijke contracten

Heb jij een tijdelijk contract? Let er dan goed op dat het vanaf 1 januari 2020 langer duurt voordat je recht hebt op een vast contract. De overheid heeft namelijk wat regels gewijzigd. Daarom geldt vanaf 1 januari 2020 de nieuwe WAB, Wet Arbeidsmarkt in Balans.

Hierdoor heb je pas na drie jaar werken of drie tijdelijke contracten recht op een vaste aanstelling. Wanneer je tijdelijke contract afloopt in 2020, krijg je te maken met deze nieuwe regels.

Vragen of interesse in advies?

Heb je na het lezen van dit artikel vragen of zoek je misschien hulp bij het beëindigen van je arbeidsovereenkomst? Mail ons dan op [email protected] of bel ons direct op: 030 – 692 06 96 voor een concreet advies.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!