Vakantie is belangrijk!

Ben jij iemand die het altijd aan het werk is om extra geld te verdienen of gewoon omdat je niet stil kan zitten? Of ga je nooit op vakantie omdat je er niet van houdt? Vakantie is ontzettend belangrijk voor je en dan maakt het echt niet uit of je in een luxe hotel op Bali bent of gewoon naar de boerencamping gaat in het dorp verderop. We leggen je graag uit wat de voordelen van vakantie zijn.

Vakantie geeft rust

Om goed je best te kunnen doen op je werk is het belangrijk dat je regelmatig vrij neemt. Wanneer je even niks moet – geen wekker, takenlijsten en een hijgende baas in je nek – kun je je hoofd leeg maken en volledig tot rust komen. In plaats daarvan kun je genieten van die lange lunch, die prachtige zonsondergang en zo lang op bed blijven liggen als je zelf wilt.

Buitenlucht is gezond

Wanneer je op vakantie bent, leef je vaak praktisch buiten. Je slentert door de gezellige straatjes, ligt de hele dag aan het strand of aan het zwembad en wandelt door prachtige natuurgebieden. Uit onderzoek is gebleken dat dit positieve effecten heeft op onze gezondheid en ons humeur. Alleen al het kijken naar de natuur werkt stress verlagend.

Tijd doorbrengen met elkaar

Uit vele onderzoeken naar geluk komt altijd naar voren dat één ding ons echt gelukkig maakt: andere mensen! Kan je op je werk soms mensen niet uit staan, op vakantie worden we hier juist heel blij van. Om te kunnen overleven zijn we lang afhankelijk geweest van andere mensen, voor bescherming, om samen te werken met jagen en om voedsel te delen. Daarom voelen we ons nog steeds veilig en gelukkig als we omringd zijn door de mensen waar we om geven en op vakantie is daar eindelijk meer tijd voor.

Doen wat je zelf wil

Als we nog ergens gelukkig van worden, dan is het wel zelf bepalen wat je gaat doen. Het gevoel van vrijheid en zelf keuzes maken is een van onze basisbehoeften. Blijf je bij het hotel vandaag of ga je juist naar de markt, ga je zwemmen of een boek lezen? Je zal waarschijnlijk wel even moeten overleggen met je reisgenoten, maar het idee dat je überhaupt de keuze hebt werkt heilzaam.

Je leert jezelf beter kennen

Doordat je jezelf blootstelt aan allerlei nieuwe situaties, leer je jezelf op heel andere manieren kennen. Op het moment zelf kan het vervelend of eng zijn als je buiten je comfort zone komt, maar juist het overwinnen van moeilijke situaties geeft ons een goed gevoel dat we dingen kunnen. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en trigger je jezelf om nog vaker uit die comfort zone te komen.

Lees ook deze artikelen eens:

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!