Tips om een baan te vinden tijdens de coronacrisis

Ben jij je baan verloren door de coronacrisis of was je al op zoek naar een nieuwe baan en heb je het gevoel dat dit nu veel moeilijker gaat dan voorheen? Dan is dit artikel iets voor jou! Wij snappen namelijk hoe vervelend en zorgelijk de situatie voor veel van ons is. Daarom hebben wij een aantal tips op een rij gezet waarmee jij ook tijdens de coronacrisis een geschikte baan kunt vinden. Lees dus snel verder en ga direct aan de slag met de tips die je krijgt!

Zorg dat je CV direct indruk maakt

Gebruik je al jaren hetzelfde CV template? Grote kans dat deze dan verouderd overkomt op recruiters. Omdat je CV het eerste is wat je potentiële werkgever van je ziet, is het belangrijk dat dit direct een goede indruk achterlaat. Hier mag je dus best wat tijd aan besteden.

Hoe maak je een CV waar je direct indruk mee maakt?

 • Maak het persoonlijk
 • Gebruik een modern(e) template/indeling
 • Houd het kort en simpel
 • Zorg dat je meest recente werkervaring bovenaan staat
 • Voeg een nette pasfoto toe

Klik hier voor meer informatie over wat er komt kijken bij het maken van een professioneel CV.

Pas je motivatiebrief aan

De motivatiebrief is vaak een belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Hiermee kun je namelijk een beeld schetsen van jouw persoonlijkheid en aangeven waarom jij de perfecte kandidaat bent. Hoewel het altijd verstandig is om de onderstaande punten in je motivatiebrief mee te nemen, kun je hier tijdens de coronacrisis écht het verschil mee maken:

 • Pas de brief aan op het bedrijf
 • Pas de brief aan op de vacature waar je op reageert
 • Zorg ervoor dat de gevraagde skills en vaardigheden aan bod komen in de brief
 • Geef aan wat jij voor het bedrijf kunt betekenen, niet waarom je de baan graag wilt hebben
 • Houd het kort, maximaal 3 alinea’s in combinatie met een sterk CV moet voldoende zijn
 • Zorg dat je motivatie geen herhaling van je CV is

Gezien de situatie zou je nog een persoonlijke noot toe kunnen voegen aan je motivatiebrief. Bijvoorbeeld over hoe jij bij kunt dragen aan het voortbestaan van de organisatie. En wat jouw mening is over de 1,5 meter samenleving mocht je solliciteren op een contactberoep.

Wees er klaar voor om online te solliciteren

Veel werkgevers kiezen er voor om sollicitaties tijdelijk telefonisch of via tools als Skype, Zoom en Microsoft Teams te houden. Omdat niemand dit echt gewend is, kan dit best ongemakkelijk en spannend zijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor de recruiter aan de andere kant van het scherm.

Ga daarom nu al aan de slag met het voorbereiden op online sollicitaties en het oefenen van videogesprekken. Hier doe je jezelf een groot plezier mee! Je valt namelijk zeker positief op als je geoefend hebt. Je zal zelfverzekerder voor de camera zitten en grote kans dat het gesprek hierdoor ook soepel verloopt. Zo maak je dus gegarandeerd een goede eerste indruk!

Klik hier als je meer wilt weten over online solliciteren en hoe jij je het beste voor kunt bereiden.

Maak gebruik van je netwerk

Een professioneel netwerk is natuurlijk altijd belangrijk, ook wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan. Zeker in deze onzekere tijd is het dan ook slim om iedereen in je netwerk te vertellen dat je een nieuwe baan zoekt.

We zien namelijk dat in dit soort spannende tijden mensen elkaar meer helpen dan ooit. Je netwerk helpt je waarschijnlijk maar wat graag!

Geef ook duidelijk aan in welke branche, voor hoeveel uur, waar en voor welk niveau je een nieuwe baan zoekt. Zo weet je netwerk ook direct waar ze kunnen zoeken voor je.

Tot slot is het slim om buiten een algemeen bericht ook wat mensen direct te benaderen. Ken je bijvoorbeeld iemand die werkt bij een bedrijf waar jij ook graag zou willen werken? Vraag diegene dan of er kansen zijn en of hij of zij je wellicht kan introduceren bij de HR manager of recruiters van het bedrijf.

 

Kies eieren voor je geld

Lukt het je niet om een geschikte nieuwe baan te vinden? Dan kun je er ook altijd voor kiezen om een tijdelijke functie te accepteren. Vervang je bijvoorbeeld iemand die met zwangerschapsverlof gaat, dan ben je toch al snel weer zo’n 5 maanden onder de pannen. Op die manier kun je deze crisis wellicht precies overbruggen en kun je als alles weer een beetje is overgewaaid op zoek naar een vaste baan.

Klik hier als je benieuwd bent welke soorten contracten er allemaal bestaan en welke het meeste uitzicht bieden op een vaste aanstelling.

Weet waar de kansen liggen

Werk je normaal gesproken in de horeca of een andere branche die nu enorm hard getroffen is en hoe dan ook nog een aantal maanden stil ligt? Ga dan op zoek naar (tijdelijk) werk in de branches die nu juist extra mensen nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan de zorg en de logistiek.

Kijk bij het vinden van een nieuwe (tijdelijke) baan dus verder dan je huidige ervaring en controleer of jij over de juiste skills beschikt om te solliciteren op een functie in een van deze branches. Zo vergroot je de kans van slagen!

Vragen of op zoek naar een leuke vacature?

Ben je op zoek naar een leuke, uitdagende nieuwe baan? Bekijk dan zeker onze vacatures eens!

Wellicht zit er iets tussen voor jou.

Heb je daarnaast misschien nog een specifieke vraag voor ons? Mail ons dan op [email protected], we helpen je namelijk graag bij het vinden van een baan tijdens deze coronacrisis!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!