Online sollicitatiegesprekken voeren

Online solliciteren, als je in deze tijd op zoek bent naar een nieuwe baan ontkom je er niet aan. Waar een face-to-face sollicitatiegesprek normaal gesproken al om een goede voorbereiding vraagt, komt er bij een online sollicitatiegesprek nog veel meer kijken. In dit artikel vertellen wij je dan ook graag waar je aan moet denken als je online gaat solliciteren. Lees dus snel verder en pas de handige tips direct toe!

Meer over online solliciteren

Het coronavirus en de maatregelen die de overheid treft hebben veel impact op ons dagelijks leven. Met name op de manier waarop we met elkaar in contact staan. Steeds meer werkgevers ontvangen dan ook geen kandidaten meer op kantoor, maar voeren online sollicitatiegesprekken via Skype, Zoom, Microsoft Teams of FaceTime.

Ben jij op dit moment op zoek naar een nieuwe baan, stage of bijbaan? Grote kans dat jouw sollicitatiegesprek dan online plaats zal vinden. Dit kan natuurlijk een beetje spannend zijn omdat je dit misschien niet gewend bent. Iedereen die weleens videobelt met vrienden of collega’s weet namelijk dat het heel leuk en handig is, maar ook enorm ongemakkelijk kan zijn.

Om ervoor te zorgen dat jij je optimaal kunt voorbereiden voor je online sollicitatiegesprek en niet voor vervelende technische problemen of onverwachte ongemakkelijke situaties komt te staan, behandelen we in de rest van dit artikel de beste tips die je direct toe kunt passen!

Onze tips voor online sollicitatiegesprekken

Net als bij een face-to-face sollicitatiegesprek is het belangrijk om je voor een online sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Op die manier zorg je er niet alleen voor dat je sterker in je schoenen staat tijdens het gesprek, je voorkomt ook nog eens eventuele ongemakkelijke situaties of technische problemen. We hebben onze tips dan ook ingedeeld in twee delen; tips voor het voorbereiden van je gesprek en tips voor tijdens je online sollicitatiegesprek.

De voorbereiding

 • Zorg voor een goede internetverbinding
  • Er is natuurlijk niets zo vervelend als een internetverbinding die hapert of zelfs wegvalt. Zorg dus dat deze goed werkt tijdens het gesprek. Sluit je PC of laptop bij voorkeur aan op een internetkabel en ga anders zo dicht mogelijk bij de router zitten voor de beste verbinding.
 • Kies een comfortabele en rustige plek in huis
  • Kies voor een rustige plek met voldoende licht en bij voorkeur een neutrale achtergrond. Zo ben je het beste in beeld en weet je zeker dat de aandacht op jou ligt en niet op de rommel op de achtergrond 😉.
 • Test van te voren of je verbinding goed is en of de camera en je microfoon werken
  • Om te voorkomen dat de eerste 5 minuten van het gesprek in het water vallen omdat je microfoon niet werkt of de verbinding slecht is, is het slim om deze van te voren goed te testen. Bel bijvoorbeeld met een vriend of vriendin. Is er iets mis? Dan heb je nog voldoende tijd om hier iets aan te doen. Werkt alles naar behoren? Dan scheelt dat weer wat stress!
 • Schrijf vast een aantal vragen op papier
  • Plak deze bijvoorbeeld naast je camera als spiekbriefje, zo hoef je tijdens het gesprek niet weg te kijken. Dat komt natuurlijk een beetje vreemd over. Zorg echter wel dat het echt een gesprek blijft en maak er geen autocue van!
 • Trek nette kleding aan
  • Het is natuurlijk heel verleidelijk om een net shirt met daaronder je joggingbroek aan te trekken. Je bent tenslotte thuis. Toch is het slim om ook een nette broek aan te doen. Stel je voor dat je tijdens het gesprek om wat voor reden dan ook even moet opstaan, dan maak je toch een net iets mindere indruk als je joggingbroek tevoorschijn komt 😉.
 • Maak duidelijke afspraken
  • Zorg dat je van te voren weet wie wie belt. Niets is zo vervelend als op elkaar wachten terwijl het niet nodig is.

Klik op de volgende link als je graag nog meer tips ontvangt over het voorbereiden van een sollicitatiegesprek.

Tijdens het gesprek

 • Let op je houding
  • Ga zoveel mogelijk rechtop zitten, maak oogcontact en toon je enthousiasme, ook als de andere persoon aan het woord is. Kijk dus zoveel mogelijk in de camera in plaats van naar het scherm. Zo heb je een mooie open blik en lijkt het alsof je oogcontact maakt.
 • Zorg voor een goede hoek van de camera
  • Het liefst staat de camera recht voor je. Zo kun je tijdens het gesprek ook gewoon recht vooruit blijven kijken, dit komt het meest professioneel over.
 • De achtergrond
  • Kun je geen rustige of opgeruimde plek in huis vinden? Wees gerust, de meeste tools waarmee je kunt videobellen maken het namelijk mogelijk om de achtergrond te vervagen. Zo ben jij wel scherp in beeld, maar is er niet te zien wat er op de achtergrond is.
 • Deel je scherm
  • Veel tools maken het mogelijk om je scherm te delen tijdens het videobellen. Maak hier gebruik van als je bijvoorbeeld iets wilt laten zien wat je gemaakt hebt.
 • Praten en andere geluiden
  • Hoe goed je verbinding ook is, soms is het lastig te verstaan wat iemand zegt tijdens het videobellen. Praat dus relatief langzaam zodat de andere persoon je goed kan verstaan. Verder zijn geluiden uit de omgeving natuurlijk een grote afleidingsfactor. Woon je bijvoorbeeld in een drukke straat waar veel kinderen buitenspelen of auto’s voorbij rijden? Kies er dan voor om je ramen en deuren dicht te houden. Zo beperk je het geluid wat binnen komt.
 • De afronding van het gesprek
  • Rond het gesprek altijd goed af. Vaak zijn online sollicitatiegesprekken wat korter dan normale sollicitatiegesprekken. Dit komt omdat je vaak sneller ter zake komt en het minder lang over de koetjes en kalfjes hebt. Zorg dus dat je aan het einde van het gesprek goed weet waar je aan toe bent!

Hebben de tips jou geholpen bij je online sollicitatiegesprek? Laat het ons dan weten in een reactie!

Vragen of interesse in meer informatie?

Heb je na het lezen van dit artikel nog een specifieke vraag of heb je interesse in meer informatie over online solliciteren? Mail ons dan op [email protected], we helpen je graag bij het voorbereiden en voeren van een online sollicitatiegesprek!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!