Irritante collega negeren

Irritante collega’s, het zijn soms net mensen. Sommigen klagen, anderen mopperen en een aantal zijn altijd positief. Ze blijven je maar onderbreken, komen te laat, roeren te hard in hun kopje, zijn te luidruchtig, te traag of juist te snel: Onuitstaanbaar! Herkenbaar? Irritante collega’s kosten je vaak veel energie én werkplezier en daarom is het nu tijd voor actie!

Verschillende soorten irritante collega’s

Het maakt niet uit wat voor werk je doet of wat voor een functie je hebt, je komt ze altijd tegen: irritante collega’s. Lastige mensen komen nu eenmaal in allerlei soorten en maten. Laten we daarom eens kijken welke soorten irritante collega’s je waarschijnlijk weleens tegen bent gekomen.

De lanterfant

De meest voorkomende irritante collega is de lanterfant. Terwijl jij je drie keer in de rondte werkt, is de lanterfant druk met andere “belangrijke” zaken. Super irritant! Jij bent druk bezig met het wegwerken van alle openstaande mails, zit de lanterfant rustig te whatsappen en kattenvideo’s te kijken. Schandalig!

De chagrijn

Heb je het over irritante collega’s dan heb je het al snel over de chagrijn. Niets is vervelender dan iemand die continu negatief is. De chagrijn zeurt overal over, en jij moet het aanhoren. Dat kost veel te veel energie!

De kletskous

Ook de kletskous wordt vaak als een irritante collega gezien. De kletskous weet jou iedere keer weer een lang gesprek in te trekken, dat komt natuurlijk altijd op een verkeerd moment. En ook al geef je 10 stille hints waarmee je het gesprek probeert af te kappen, de kletskous blijft maar door lullen.

De luidruchtige

Misschien wel de meest irritante collega van allemaal is de luidruchtige. Ben je net helemaal gefocust op je werk en ben je lekker aan het knallen hoor je die ene collega weer keihard roepen of lachen. Soms zou je aan de volumeknop willen draaien, alles lijkt bij deze collega op vol geluid te gaan. Super irritant!

De ik-weet-alles-beter

Als je het over irritante collega’s hebt mag de ik-weet-alles-beter collega natuurlijk niet ontbreken. Of ze er nu verstand van hebben of niet, deze collega’s hebben overal een mening over en die laten ze horen ook. Grote kans dat ze ook nog eens zo brutaal zijn om jou te vertellen wat je verkeerd doet.

Heb je collega’s die voldoen aan de bovenstaande profielen? Dan weet je nu zeker dat het irritante collega’s zijn. Maar ja, wat doe je daar dan tegen?

Irritante collega negeren, helpt dat?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; nee, irritante collega’s negeren is NIET de oplossing! Dat betekent natuurlijk niet dat het niet mogelijk is om irritante collega’s te negeren. Natuurlijk kun je iedere keer dat die ene collega voorbij loopt de andere kant op kijken of met de lunch aan de andere kant van de tafel gaan zitten, maar wordt je hier zelf gelukkig van? Waarschijnlijk niet, de werksfeer zal daardoor nog minder leuk worden.

Tip: Eerder schreven we al over de werksfeer op kantoor. Heb jij ook het gevoel dat je er niet helemaal bijhoort of is er een irritante collega die je gewoon echt niet trekt? Lees dan snel verder en ontdek wat je hier zelf tegen kunt doen.

Als het negeren van irritante collega’s geen zin heeft, wat moet je dan wel doen?

Tips voor een betere relatie met je irritante collega

Staan je nekharen regelmatig overeind als die ene irritante collega voor de zoveelste keer op je zenuwen werkt? Keep calm! Zoals je net hebt gelezen heeft negeren weinig zin, maar wat kun je dan wel doen om geen last meer te hebben van die irritante collega?

Wachten tot de ander gaat veranderen geeft je alleen maar ergernis omdat die ander zich vaak van geen kwaad bewust is. Daarom moet je juist zelf in actie komen! Gelukkig voor jou zijn er veel manieren waarop je dit kunt doen. In plaats van je irritante collega te negeren, ga je de confrontatie aan. Op die manier probeer je de relatie met je irritante collega te verbeteren waardoor jij meer plezier in je werk krijgt! Denk bijvoorbeeld aan:

Verplaats je in de schoenen van je collega

Het is natuurlijk heel verleidelijk om je irritante collega van 9 tot 5 te negeren. Dit werkt misschien een paar dagen, maar daar houdt het ook wel op. Als je die irritante collega continu probeert te ontlopen ben je veel minder productief en lijdt je eigen werk hieronder.

Neem daarom de tijd om je irritante collega’s beter te leren kennen. Je moet hier natuurlijk niet in doordraaien, maar als je laat merken dat je geïnteresseerd bent in de ander kom je vaak al een heel eind. Ga gewoon het gesprek eens aan. Vraag wat hij of zij belangrijk vindt, of wat zijn of haar doelen zijn. Je zult zien dat die irritante collega zich socialer op zal stellen .

Je hoeft natuurlijk niet te doen alsof je de ander opeens heel aardig vindt. Spreek desnoods uit dat je elkaar niet ligt. Zo is er duidelijkheid en ontwikkel je vaak professioneel respect voor elkaar. Zo is die irritante collega ineens een doodnormaal persoon waarmee je prima overweg kunt.

Waarom botsen jullie eigenlijk?

Vraag jezelf eens of waarom jij en je irritante collega elkaar niet zo goed liggen. Probeer de ander te begrijpen in plaats van overal een negatieve sfeer bij te betrekken. Het is natuurlijk makkelijk om je irritante collega te negeren, maar waarom irriteert hij of zij jou nu precies?

Vaak zit die irritatie op jouw zwakke plek. Is die ene collega irritant omdat hij altijd zo netjes werkt en correct is? Grote kans dat je dit ziet als irritant gedrag omdat je zelf niet zo goed bent in plannen en moeite hebt met dingen op tijd af rijgen. Daarom zeurt die irritante collega dus telkens over de deadlines.

Ga het gesprek aan

Awkward? Welnee! Ga tijdens de lunch of na werktijd eens een keer het gesprek aan met je irritante collega. Wees eerlijk en onderbouw je mening. Het is altijd beter om over je gevoelens te praten dan ze op te kroppen.

Tip: Heb je wel leuke collega’s, maar is het werk zelf toch niet helemaal jouw ding? Lees hier dan wat je kunt doen om je werk weer spannend én leuk te maken. Geef jezelf die energie en ga ervoor!

Irritante collega negeren lukt niet?

Lukt het je toch echt niet om die ene irritante collega te negeren of wil hij of zij niet meewerken aan jou oplossingen? Dan resten er nog twee mogelijkheden.

Accepteer je irritante collega.

Accepteren is niet altijd even makkelijk, maar soms wel de beste oplossing. Acceptatie is vaak een mooi cadeau aan jezelf. Besluit om totaal geen energie meer in je irritante collega te stoppen. Zo lang je hem of haar geen energie meer geeft, heb je er ook geen last van. Zorg dan wel dat je niet bij andere collega’s gaat klagen over je irritante collega of je gelijk probeert te halen.

Sommige situaties zijn natuurlijk niet oké om te accepteren. Wordt je opzettelijk gekwetst of is de werksituatie niet meer veilig? Dan hoef je dit natuurlijk niet te pikken! Zoek het hogerop en ga naar de manager of een vertrouwenspersoon om dit te bespreken.

Neem afstand van je irritante collega

Zie je echt geen mogelijkheid om geen energie meer aan je irritante collega te verspillen? Creëer dan ruimte tussen jezelf en die irritante collega. Afstand nemen voelt vaak als een bevrijding.

Dit kun je letterlijk doen door op een andere afdeling of ander filiaal te gaan werken. Of op zoek te gaan naar een hele nieuwe baan. Maar ook figuurlijk kun je afstand nemen van je irritante collega. Stel jezelf boven hem of haar en besteed er geen aandacht meer aan. Waarom zou je één irritante collega in de weg laten staan van het doel dat jij met je werk wilt bereiken? Geniet weer van je werk en laat de irritaties links liggen!

Tip: Kun jij je emoties soms maar moeilijk in bedwang houden als die irritante collega weer eens bezig is? Wees gerust, want in dit artikel vertellen we je alles over emoties op de werkvloer. We geven je handige tips om je emoties te bedwingen én die irritante collega te negeren.

Zit je niet lekker in je vel of kun je die ene irritante collega echt niet meer uitstaan en zoek je een baan die beter bij je past? Klik dan hier voor onze vacatures! Of kom je er bij het vinden van een nieuwe baan niet helemaal uit en wil je tips bij het solliciteren? Bekijk dan de onderstaande artikelen eens:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!