Een sollicitatiegesprek voorbereiden, hoe doe je dat?

Yes! Je mag op sollicitatiegesprek komen voor die baan die je zo leuk lijkt! Na 10 minuten losgaan op je favoriete nummers maakt de euforie plaats voor zenuwen. Het gesprek is namelijk al over twee dagen, maar je hebt eigenlijk geen idee wat je allemaal moet voorbereiden en je wilt natuurlijk niet met een mond vol tanden staan als het zover is. Wees gerust, want in dit artikel vertellen we je precies hoe je een sollicitatiegesprek moet voorbereiden. Een goede voorbereiding is immers het halve werk 😉.

Waarom moet je je voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

Niets moet natuurlijk, maar laten we eerlijk zijn. Al trek jij je mooiste kleding aan en is je CV nog zo goed, zonder je sollicitatiegesprek voor te bereiden sla je gegarandeerd een modderfiguur. Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek maakt dus het verschil. Niet alleen voor het bedrijf, ook voor jezelf. Het geeft je een bepaalde rust en boost aan je zelfvertrouwen.

Valt een sollicitatiegesprek wel voor te bereiden?

Natuurlijk zijn niet alle sollicitatiegesprekken hetzelfde. Maar gelukkig zijn er ook veel standaard onderwerpen en vragen die altijd aan bod komen. Zo weet je altijd van te voren waar, hoe laat en met wie je het gesprek voert. Hier kun je je dus al op voorbereiden.

Verder worden er altijd vragen gesteld over je CV, je hobby’s en je persoonlijkheid. Andersom ben jij natuurlijk super nieuwsgierig hoe het er bij dit bedrijf aan toe gaat. Je wil nog veel meer weten over de functie en je collega’s dan op de vacature vermeld stond en waarschijnlijk ben je ook wel benieuwd hoe het zit met de vakantiedagen.

Zoals je ziet valt een sollicitatiegesprek heel goed voor te bereiden. Maar hoe doe je dat dan? Daarvoor hebben wij speciaal voor jou het ‘sollicitatiegesprek voorbereiden stappenplan’ gemaakt. Neem het door en doe vervolgens een korte test om te zien of jij helemaal voorbereid bent op je sollicitatie.

Sollicitatiegesprek voorbereiden stappenplan

Voor je begint met het voorbereiden van je sollicitatiegesprek, bevestig je natuurlijk eerst de afspraak. Vergeet niet om te vragen hoe je het beste bij de locatie kunt komen als dit niet vermeld staat in de uitnodiging die je hebt ontvangen. Als je dat gedaan hebt, kan het echte werk beginnen!

De vacature

Je begint je voorbereiding op de sollicitatie bij de vacature. Grote kans namelijk dat je op meerdere vacatures tegelijk gesolliciteerd hebt. Lees de vacature daarom nog een keer goed door, zo haal je de informatie weer op en zit je er fris in. Waarom ben jij nou de geschikte kandidaat voor deze functie? Die vraag zie je natuurlijk van mijlenver aankomen. Probeer hem te beantwoorden. Als je zelf overtuigd bent van je antwoord is je gesprekspartner dat straks waarschijnlijk ook!

Sollicitatie voorbereiding: 10%

Het CV

Stap 2 van de voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het doornemen van je eigen CV. Dit is tot aan het gesprek namelijk het enige wat het bedrijf van jou weet. Vraag jezelf bijvoorbeeld af waarom jij en jouw CV aansluiten bij de functie. Merk je zelf al dingen op die wellicht onduidelijk zijn of verwacht je bijvoorbeeld vragen over je werkervaring? Dan is de kans dat hier vragen over komen 100%. Stel de vragen aan jezelf en formuleer alvast overtuigende antwoorden, maar blijf wel eerlijk!

Sollicitatie voorbereiding: 25%

Het bedrijf

De volgende stap is het bedrijf. Dit is dé kans om als een pro over te komen, nu mag jij de vragen stellen! Ga er dus nog een keer goed voor zitten en check onder andere de volgende dingen:

 • Wat doet dit bedrijf ook alweer?
 • Hoe groot is het bedrijf?
 • Wat zijn de belangrijkste / nieuwste ontwikkelingen binnen deze branche?
 • Bekijk de website (alle belangrijke pagina’s)
 • Bekijk de social media kanalen
 • Wat is de missie en visie van het bedrijf?
 • Wie zijn de concurrenten van het bedrijf?

Mis je iets, begrijp je het niet of ben je nieuwsgierig hoe een van de bovenstaande punten in zijn werk gaan? Schrijf de vragen op!

Sollicitatie voorbereiding: 50%

Oefenen

Een van de belangrijkste stappen in het voorbereiden van je sollicitatiegesprek is het oefenen! Maak hier dus ook echt tijd voor. Vraag of je vriend(in), je ouders of je broer / zus of ze je even willen helpen. Als het goed is heb je inmiddels een aantal vragen opgeschreven. Probeer antwoord te geven op de vragen die aan jou gesteld kunnen worden en stel zelf de vragen die je voor het bedrijf hebt. Laat je hulpje ook zelf een paar vragen bedenken, tijdens je sollicitatie krijg je namelijk altijd vragen waar je niet op voorbereid bent. Zo kun je ook gelijk oefenen met improviseren. Zoals je weet; oefening baart kunst!

Sollicitatie voorbereiding: 75%

De laatste loodjes

Als je het gesprek een paar keer geoefend hebt is het bijna zover. De voorbereiding zit erop en het echte werk kan beginnen. Om 100% voorbereid te zijn is het verstandig om nog een paar dingen te regelen:

 • Plan de route alvast in je telefoon of navigatie;
 • Leg je kleren alvast klaar;
 • Ga op tijd naar bed en zet je wekker extra vroeg;
 • Ontbijt goed;
 • Zorg dat je uiterlijk 10 minuten van te voren aanwezig bent.

Het klinkt misschien logisch, maar dit kan het verschil maken tussen een geslaagde of mislukte sollicitatie.

Sollicitatie voorbereiding: 90%

Klaar met voorbereiden? Check het hier!

Heb je alle stappen gehad? Dan ben je bijna klaar met de voorbereiding van je sollicitatiegesprek. Wil je zeker weten dat je goed op weg bent? Check dan of je antwoord kunt geven op de onderstaande vragen:

 • Bij wat voor bedrijf ga ik solliciteren?
  • Hoe groot is het?
  • Hoe komt de sfeer over?
  • Wat is de missie en visie?
 • Wat vind ik leuk, goed en minder goed aan het bedrijf?
 • Waarom ben ik de geschikte kandidaat?
 • Kun je eens iets over jezelf vertellen?
 • Waarom spreekt deze functie mij aan?
 • Hoe kan ik bewijzen dat ik aan de eisen voldoe?

Ja? Heb je overal een antwoord op? Geweldig! Dan ben jij helemaal klaar voor je sollicitatie. De voorbereiding zit er op, tijd om te shinen! Heb je helaas nog geen geschikte vacature gevonden? Bekijk hier dan meteen de vacatures waarbij wij jou kunnen introduceren, er zit hoe dan ook wat leuks tussen voor je.

Wil je meer tips voor het solliciteren op je droombaan? Bekijk een van deze artikelen dan eens:

Heeft het stappenplan jou geholpen? Laat het ons weten! We zijn erg benieuwd naar je mening en of je hierdoor bent aangenomen! Stuur ons een mailtje op: info@aene.nl.