5 tips voor na je sollicitatiegesprek

Een sollicitatie is spannend! Je wilt je graag goed voorbereiden, inlezen en goed voor de dag komen. Je begint met een eerste gesprek, een tweede en als je geluk hebt mag je ook nog voor een derde en vierde gesprek langskomen. Daar gaan een aantal weken overheen en je wacht iedere keer in spanning af. Er komt altijd een moment dat het gesprek is geweest, onderweg naar huis bent en dat je er niets meer aan kan doen. En dan? Ga je zitten afwachten? Vervelend toch als de terugkoppeling een beetje lang op zich laat wachten.. Wij geven je graag een aantal tips om het wachten iets te verzachten.

#1 Stuur een bedankje

Op het moment dat je het gesprek achter de rug hebt is het altijd leuk en prettig als je de interviewer even bedankt voor zijn of haar tijd. Dat kan door middel van een kort en persoonlijk mailtje bijvoorbeeld. Zo kan je eventueel ook nog even iets aanvullen met betrekking tot vragen of documenten die je bijvoorbeeld nog even toe moest sturen.

#2 Connect op LinkedIn

Via LinkedIn connecten is altijd een goed idee aangezien je nooit weet wat de toekomst brengt. Of je het nou wel of niet wordt. Een andere optie is het volgen van het bedrijf waar je op sollicitatie bent geweest zo volg je gelijk de ontwikkelingen binnen het bedrijf.

#3 Ik heb al 5 werkdagen niets gehoord..

Als je zelf enthousiast bent dan duurt het natuurlijk altijd te lang voor je gevoel. Het is altijd goed om even te checken na het gesprek of ze je een tijdsindicatie kunnen geven zodat je een beetje weer waar je aan toe bent. Soms hebben ze na het weekend nog meer gesprekken. Weet je in ieder geval dat je niet voor het weekend een terugkoppeling hoeft te verwachten.

#4 Yes! Ik ben aangenomen. 

Gefeliciteerd! Je hebt de baan gekregen. En nu? Vergeet niet in al je enthousiasme om de interviewer te bedanken voor het goede nieuws en het vertrouwen. Daarna is het zaak om afspraken te gaan maken daar vind je meer over bij #6.

#5 Balen. Ik ben het niet geworden.

Het is altijd rot om te horen als je wordt afgewezen. Zeker als het je droombaan is of omdat je al twee eerdere afwijzingen om je oren hebt gekregen. Maar. Blijf netjes en bedank de interviewer nogmaals voor de genomen tijd. Het is altijd een optie om te vragen naar feedback. Waarom je het dan toch net niet bent geworden of wat de reden is dat men toch kiest voor een andere kandidaat.

#6 Last but not least!

Nu komt het aan op het maken van afspraken. Denk hierbij aan; wanneer ga je beginnen, hoeveel uur ga je werken, wat ga je verdienen of wat dacht je van eventuele reiskosten. Het is prettig om voor jezelf even op papier te zetten wat jouw wensen zijn. Wat wil je verdienen en waarom denk je dat jouw salarisindicatie een passend salaris is. Zo ga je lekker die onderhandelingen in en dan kom je er vast en zeker uit!

Wil het nog niet helemaal lukken met het vinden van een baan? Wij helpen je graag. Hier vind je onze vacatures.

Heb je een leuke baan op het oog en wil je graag wat tips voor die sollicitatiegesprekken? Klik dan hier