Op naar 2014…

Herkent u het ook? Als je ergens op terugkijkt of je bent met je team aan het evalueren, dat je bijna altijd eerst de fouten bespreekt en negatieve zaken op een rijtje zet?

Dat heeft er denk ik mee te maken dat we (of in ieder geval ik) altijd maar meer willen presteren en nòg beter moeten worden. Ik betrapte mezelf erop toen ik deze column ging schrijven. Het thema van deze editie is 2014 en ik vond dat ik dan eerst maar eens 2013 onder de loep moest nemen. Nou, dat was niet zo moeilijk. Omzetdaling, longontsteking, nog meer omzetdaling, compagnon weg, bijna burn-out… 2013 is nièt mijn jaar, dacht ik met een rotgevoel. Ik dacht dus alleen maar aan de negatieve zaken. Maar er zijn natuurlijk ook een heleboel positieve dingen uit voortgekomen. Zoals Johan Cruijff altijd zegt: “Elk nadeel heb zijn voordeel”.

Hoe dan? Nou, 2013 heeft er juist voor gezorgd dat ik heel veel ervaring heb opgedaan als ondernemer en als mens. Zakelijk gezien ben ik enorm gegroeid en veel creatiever geworden. Mijn ondernemersblik is verruimd en ik ben nu van veel meer markten thuis, zoals ze dat zeggen. Ik heb dit jaar ook heel veel geïnvesteerd in mijn netwerk. De contacten die ik de afgelopen maanden heb opgedaan middels netwerkbijeenkomsten, seminars of op andere manieren zijn heel waardevol voor mijzelf en mijn onderneming geworden. Ik kreeg mijn omzetfocus weer terug waardoor ik als A&E Personeelsdiensten een nieuwe  weg ben ingeslagen. Als mens ben ik tegen een aantal zaken aangelopen waardoor ik mezelf beter heb leren kennen. Door middel van een (ondernemers) coach heb ik meer zelfinzicht gekregen en helpt het me om als ondernemer  verder te komen. Met de juiste mensen om me heen kan ik nu de juiste stappen maken met mijn onderneming en me weer focussen op 2014. Weg rotgevoel! Ik voel me energieker dan ooit. Laat 2014 maar komen…
Hoe ziet 2014 er voor mij uit?
Ik zet in op specialisatie, kennis, creativiteit en servicegerichtheid. Vooral social media zal hierbij een nog grotere rol gaan spelen. Linkedin, Facebook en Twitter zijn media die we steeds meer zullen gaan inzetten. Daar moet je zichtbaar aanwezig zijn. Daarnaast zullen we moeten blijven innoveren. De digitalisering van processen is hier een voorbeeld van. Kortom ik heb een aantal leuke uitdagingen voor 2014 op de agenda staan!
Ik sluit 2013 misschien wel met een verlies af. En natuurlijk had ik dat liever anders gezien. Maar ik heb in zoveel opzichten ook winsten behaald dat ik ondanks dat verlies, 2013 toch met een heel goed gevoel kan afsluiten. Misschien was 2013 juist wèl mijn jaar!!