Alleen bereik je nooit zoveel als met een ander

Bent u al uit de rollercoaster die crisis heet? Ik kijk terug op hectische jaren waarin ik flink over de kop en stijlrecht naar beneden ben gegaan, maar ik ga nu gelukkig weer opwaarts. De economie ontwikkelt zich gunstig. De werkloosheid neemt af en de werkgelegenheid neemt toe…eindelijk!! Een groot deel van mijn klanten ziet weer groei in hun omzet. Daar zijn we met z’n allen toch wel aan toe? Ik in ieder geval wel!

Toch denk ik dat 2015 ook wel een pittig jaar gaat worden. De werkkostenregeling, de wet Werk en Zekerheid, de participatiewet, nieuwe ontslagregels en ga zo nog maar even door…Het wordt er voor ons ondernemers niet rustiger en makkelijker op. Ik ben soms meer bezig met het interne geregel dan met commerciëleactiviteiten. Herkenbaar?

Voor 2015 heb ik besloten dat ik niet ga ‘lijden’ onder de lastendruk. Ik blijf me focussen op waar ik goed in ben, ondernemen. Het is nu de tijd om te durven loslaten. Ik maak gebruik van mijn netwerk om zaken uit te besteden waar ik geen kennis van heb. En voor mij als ‘control freak’ is dat heel wat! Ik kom niet verder als ik blijf steken in wet -en regelgeving en administratieve zaken. Het inhuren van professionals biedt nieuwe kansen en geeft mij de ruimte om met A&E te kunnen groeien.
Naast het verzamelen van de juiste mensen om me heen gaat mijn focus ook naar mijn medewerkers. Zij zijn de ader van mijn bedrijf en zorgen voor de groei. Hoe ik dat ga doen? Door ten eerste goed naar ze te luisteren. Ook zij hebben geleerd van de crisis en hun ideeën om te kunnen groeien en te innoveren wil ik alleen maar stimuleren. De ondersteuning op het gebied van kennis en vaardigheden is er de laatste jaren een beetje bij ingeschoten.
Zodra er de ruimte voor is wil ik ze weer opleiding of training aanbieden om zakelijk en persoonlijk verder te komen. Voor mij begint succes namelijk ook bij goed werkgeverschap! Ik ga dus doen waar ik goed in ben, ondernemen. Niet alleen, maar samen met mijn medewerkers en mijn netwerk.
Want alleen bereik je nooit zoveel als met een ander…
Op naar een succesvol jaar voor iedereen!